November 2005 geschreven door Thea Schoutissen, wijkblad 't Brierke.

Op de Atelierroute kom ik het atelier tegen van buurtgenoot Cornelis Antonius Leenheer, surrealistisch schilder. Vriendelijk leidt hij me rond langs zijn schilderijen. Hij is na een ernstig motorongeluk autodidactisch gaan schilderen.

 

galerie antcorDaarvan mag ik nu de resultaten bewonderen. Sommige schrijvers kunnen schilderen met woorden, deze schilder kan schrijven met beelden! Hier wordt Kunst met een grote K gemaakt! Blij verrast kijk ik rond: de voorstellingen doen me denken aan de schilder Carel Willink, wiens muze ook op veel schilderijen voorkomt. Hier en daar lijken aardschotsen in de kosmos rond te zweven. Naast mensfiguren komen er ook draken, zebra’s, paarden, slangen, roofvogels, spinnen, vlinders en soms ook onbekende monsters op zijn schilderijen voor. Hij wijst een spiraalvormige wolkensluier aan. Hierin heeft hij heel wat wazige portretten verwerkt, die hij ’s middags op een terrasje heeft geobserveerd. Er komen veel Maria-achtige figuren in zijn schilderijen voor. “De vrouw betekent voor mij het begin van alles”, zegt hij. Boven de trap hangt een drieluik. Dit wordt een serie van twaalf. Ik wil het helemaal rondom hangen, alsof je deel uitmaakt van de afbeelding, net als bij het “Mesdag Panorama".

 

Dan leidt hij me verder naar nog een atelier in de achtertuin. Hier heeft vroeger de motor gestaan. Toen die weg was na dat ongeluk kwam er dus ruimte vrij voor deze hobby. Wat een ommezwaai in een leven! Hij houdt een schilderij omhoog van een Christusfiguur die in een soort droomwereld lijkt te zweven. “Die zou ik graag in de kerk zien hangen”, zegt hij. Tot nu toe blijkt hij nog niet geëxposeerd te hebben (i.v.m. vervoer). Het werd hem kort geleden ook al eens gevraagd. Een vrouw bood aan hem daarbij te helpen. Ik hoop dat dit ook zal gebeuren, want dit moeten méér mensen zien! Men is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Ook bestaat de mogelijkheid om voor niet al te veel geld een portret te laten maken tegen een surrealistische achtergrond. Dat hoeft niet zo duur te zijn. Hij heeft er vooral voldoening van dat zijn werk ergens een goede plaats krijgt. “Schilderen is alles voor mij”

 

Diep onder de indruk ga ik een hele tijd later de deur uit.