Back to Top

ANTCOR  ART

Het ontstaan van mijn schilderijen.

inspiratie van antcorMijn inspiratie zoek ik in de dingen om me heen. Gebeurtenissen die een indruk achterlaten, mensen die ik observeer of ontmoet. De natuur of gebouwen of landschappen die ik zie.
Vrouwen kunnen ook zeer inspirerend werken, de vrouw betekent voor mij het begin van alles. U ziet wel dat je overal inspiratie kunt opdoen als je er voor openstaat. Ik heb een geheel eigen stijl ontwikkeld. Die is volgens mij het beste te vergelijken met surrealisme en hier en daar wat fragmenten die aan Willink doen denken.

De meeste inspiratie vindt ik in de zomer, als ik rustig genietend van een drankje en op mijn gemak op een terrasje mensen observeer. Als ik dan 's avonds thuiskom haal ik mijn gedachten terug en begin ik te combineren. In mijn gedachten ontstaan dan verschillende schilderijen en dan is het natuurlijk afwegen welke compositie ik wel zou willen schilderen want je kunt ze niet allemaal schilderen. Ook plaats ik mezelf wel eens in het schilderij.

Ik werk het liefst in de nachtelijke uren. Dan is het rustig en komen mijn gedachten naar boven. Wat ik dan denk zet ik op het doek.

De technieken die ik gebruik.

penselenverftubesOver het algemeen gebruik ik twee soorten ondergrond om op te schilderen. Voor portretten gebruik ik linnen omdat dit beter en vaster van structuur is. Landschappen e.d. schilder ik op katoen. In het verleden gebruikte ik uitsluitend olieverf maar nu gebruik ik alkydverf het meeste. Deze verf werkt hetzelfde als olieverf maar droogt wat sneller waardoor een schilderij eerder klaar is.

Om de verf aan te brengen gebruik ik spatel en schildersmes en ik werk met penselen van marter, paarden of varkenshaar. De penselen van marterhaar gebruik ik voor het gedetailleerd afwerken, de andere voor het opzetten en de achtergrond. Daar de marterharen penselen nogal duur zijn mag goed en duurzaam werk dan ook wel een prijskaartje hebben.

Hoe ik een schilderij opbouw ?

Volg hoe ik een schilderij opzet en het daarna in verschillende stappen afschilder totdat ik tevreden ben met het resultaat wat ik bereikt heb.

Ik leg in vijf stappen uit wat ik doe aan de hand van het portret dat ik heb geschilderd van Frank Sinatra.

 

antcor's atelier

FASE 1 - Opzet met potlood en houtskool.

Dit is de eerste opzet, eerst met potlood de lijnen opzetten. Dan met houtskool de vlakken invullen om een idee van licht en schaduw te krijgen. Ik doe dit redelijk gedetailleerd om alvast een gevoel voor het schilderij te krijgen. Als dit klaar is zie ik altijd dingen die ik wil veranderen maar dit doe ik in de volgende fase. Ik heb nu al een aardig idee hoe het schilderij gaat worden dus we kunnen doorgaan naar de volgende fase het fixeren van de ondergrond.

sinatra fase1

FASE 2 - De opzet fixeren met gesso.

De opzet wordt nu gefixeerd met gesso in grijze en witte tinten. De dingen die me niet bevielen schilder ik onder. Er verdwijnt wel wat aan details maar die zitten inmiddels in mijn hoofd. Fixeren is nodig om te voorkomen dat het houtskool en potlood zich vermengd met de verf en om de hechting van de verf te verbeteren zodat deze niet loslaat. Nu laat ik het goed drogen en dan ga ik door naar de volgende fases, het opbrengen van de kleuren.

sinatra fase 2

FASE 3 - De eerste kleurlaag aanbrengen.

Als de gesso goed opgedroogd is ga ik de kleuren opzetten. Ik zet een dunne onderlaag op zonder daarbij nu al in detail te treden. Het zijn eigenlijk vlakken die de kleuren aangeven en de licht en schaduw plekken. Nu krijg je al een beter gevoel van het eindresultaat en kun je nog wat foutjes verbeteren. Als ik met de eerste dunne laag kleur die is op gebracht tevreden ben ga ik de achtergrond uitwerken in de volgende fase.

sinatra fase 3

FASE 4 - De achtergrond uitwerken.

Bij dit schilderij is het geen grote klus om de achtergrond te schilderen maar bij een landschap bijvoorbeeld begin je eerst met de vlakken die het verst verwijderd zijn. Naarmate je dan meer naar de voorgrond werkt worden de kleuren sterker en de details scherper zoals hier duidelijk is te zien bij de stippen. Op deze manier ontstaat er meer diepte en perspectief in je schilderij . In de volgende fase wordt het schilderij afgewerkt.

sinatra fase 4

FASE 5 - De afwerking van het schilderij.

Dit is het leukste van schilderen. Laag voor laag schilder je de kleurpartijen op de voorgrond . Steeds meer detail verschijnt en de kleurvlakken nemen steeds meer vorm aan. Door in lagen te werken krijg je diepte en volle kleuren op je doek. Naarmate je vordert met je werk, kijk je meer en schilder je minder. Hier nog een accent daar nog wat schaduw, hier nog wat kleur. Als allerlaatste nog wat hooglichten aan brengen en klaar is het schilderij.

sinatra fase 5