Artikel oktober 2002 door lokaal nieuwsblad

Kunstenaar Antcor heeft in de Achtse Barrier ook zijn schuur ingericht als galerie. Het huis aan de Calaislaan 68 in Achtse Barrier doet bijna volledig dienst als atelier en galerie. De gang, woonkamer, keuken, trap en slaapkamer hangen vol met werken van de bewoner: Lisant A. Leenheer LG ofwel kunstenaar Antcor.

schilderij aortaVan de beneden slaapkamer maakte hij zijn atelier. Afgelopen weekeinde werd het werkterrein van Antcor voor de eerste keer opgenomen in de "Atelierroute". Ook komend weekeinde maakt het daar deel vanuit. Om zijn bezoekers nog meer van zijn werken te kunnen tonen, heeft Antcor er een extra galerie bijgemaakt. Hij zegt: Ik heb mijn schuur leeggehaald, helemaal opgeknapt en de ruimte geschikt gemaakt voor het tonen van schilderijen. Ik had er ook niet veel meer dan wat tuingereedschap staan.

Antcor heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld.Die is volgens hem het beste te vergelijken met surrealisme en hier en daar wat fragmenten die aan Willink doen denken. Zo is op een van zijn werken een grote aorta te zien, die is dicht geslibt door grote rotsblokken terwijl daarop een naakte dame een waterpijp zit te roken. In een ander rotsblok zit een gat waaruit een hartchirurg van het Catharina ziekenhuis zijn hoofd steekt om te kijken wat er allemaal aan de hand is. Op de voorgrond, buiten het eigenlijke schilderij, is Antcor op de rug zichtbaar bezig om dit werk op een grote muur te schilderen. Eigenlijk laat Antcor zien wat hij heeft meegemaakt: hij plaatst zichzelf in het schilderij, van daaruit kijkend naar gebeurtenissen die op hem indruk hebben gemaakt, zoals zijn bezoek aan de hartchirurgie en het roken van hasj. Dit schilderij wil ik dolgraag zien hangen op de hartafdeling van het Catharina ziekenhuis. Misschien gebeurt dat ook nog wel eens zegt hij. Antcor heeft een aparte opvatting over wat er met zijn schilderijen moet gebeuren. Ik wil ze niet verkopen aan hele rijke mensen die ze thuis neer hangen, zodat niemand er meer naar kan kijken. Ook hang ik ze niet in grote galerieën. Mijn schilderijen zijn er voor iedereen, die er naar wil kijken en voor de gewone mens met een normale beurs. Ook zij moeten de kans hebben een schilderij te kunnen kopen en ervan te genieten.